Animalele si cutremurile
Pe baza ultimelor cercetări în domeniu, se pare că animalele simt schimbările chimice din pânzele freatice, înainte de declanşarea unui cutremur. Specialiştii cred că acesta este motivul modificării comportamentului unor animale înainte de cutremurele de pământ.
Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen după ce au observat cum o întreagă populaţie de broaşte şi-a abandonat brusc balta cu câteva zile înainte de declanşarea cutremurului din L'Aquila, Italia, în 2009.
Broaştele din L'Aquila nu sunt singurul exemplu de caz în care animalele au presimţit un cutremur. Există sute de relatări şi rapoarte din lumea întreagă cu privire la modificarea evidentă a comportamentului animalelor înainte de producerea seismelor.
Furnicile îşi modifică comportamentul înaintea unui cutremur de pământ, chiar şi de mică magnitudine. Ele îşi încetează activităţile obişnuite şi se depărtează mult de furnicar, fără îndoială ca să nu fie îngropate sub el
S-a tras concluzia ca serpii, cu deosebire cei veninosi, traind sub pamant si fiind dotati cu o mare capacitate de percepere a schimbarilor de temperatura ale scoartei tereste, simt rapid chiar si cele mai slabe emanatii de caldura, care se ridica din interiorul Terrei spre suprafata, strabatand, evident, si gaurile taratoarelor in cauza, ceea ce echivaleaza cu un semnal de alarma continua pana la producerea seismului.
Conform rezultatelor cercetărilor, înainte de producerea cutremurelor, scoarţa terestră elimină particule încărcate electric care reacţionează cu apa din pânzele freatice şi apele de suprafaţă. Animalele care trăiesc în aceste ape sau în apropierea lacurilor şi râurilor sunt extrem de sensibile la fiecare schimbare din chimia apei, deci simt cutremurele cu câteva zile înainte ca plăcile tectonice să se mişte.